Överlägg

Pasta

Pastans historia

Den vanligaste myten om pasta är att Marco Polo 1294 tog den till Europa från Kina. Och han skriver ju verkligen i boken Marco Polos resor om att kineserna lagade olika pastarätter på något som liknade kornmjöl. Men nix han var inte först.

Pasta fanns i Italien före Marco Polo. Den marockanske upptäcktsresanden Muhammad al-Idrisi har berättat om hur han 1154 stötte på pasta på Sicilien i form av mjöl format till långa smala pastatrådar.

Det finns också dokument som visar att man på 1200-talet handlade med pasta både där och på Sardinien.

Pasta som livsmedel

Pasta innehåller mycket protein är ett näringsrikt livsmedel, 100 g ger ca 19% av det rekommenderade dagliga intaget av essentiella näringsämnen. För den som gillar att träna är pasta ovärderlig. Få livsmedel är så fullmatade av det det näringsämne som kroppen enklast omvandlar till energi – kolhydrater. Men en stor tallrik pasta kvällen innan du ska prestera räcker inte. Kolhydratladdningen bör börja några dagar innan dess.

Pasta innehåller kolhydrater vilket är vår viktigaste källa till energi. I kroppen bryts kolhydraterna ner till glukos och används som bränsle till kroppens alla celler. Bara hjärnan behöver 100 gram glukos om dagen för att fungera. Traditionell pasta gjord på durumvete håller ett lågt eller ganska lågt glykemiskt index, eller så kallat GI, och ger tillsammans med en sallad och en pastasås en komplett och hälsosam måltid som håller dig mätt länge. Väljer du fullkornspasta istället får du även fibrer, mineraler och vitaminer från innersta skalet av vetekärnan på köpet. Forskning visar att fullkornsalternativ av bröd och pasta tillsammans med annan fiberrik mat har en skyddande effekt mot välfärdssjukdomar.

Pastasallad

En krämig pastasallad kanske kan vara den populäraste maträtten i svenskarnas picknickkorg. Pastasallad går att variera i oändlighet då det i princip bara är att ta av det man har hemma för stunden. Snabbt, gott och enkelt – det finns ingenting som slår en god pastasallad. Ät den ljummen eller kall, lika god att äta vid middagsbordet som på stranden eller i skogsgläntan. Pastasallad passar perfekt att ta med i matlåda också, så gör gärna några portioner extra.

Testa mitt favoritrecept:

  • 300 g pasta
  • 1 burk pesto
  • 1 ask körsbärstomater
  • 2 dl grovriven parmesan
  • Färsk basilika
  • salt
  • peppar

Gör så här:

  • Blanda pastan med peston och smaka eventuellt av med lite salt och peppar.
  • Garnera med tomater, parmesan och basilika.

Pasta med pesto

Denna ljuvliga Pasta med pesto är en enkel och snabb vardagsrätt från Italien. Detta är en superenkel och snabblagad pesto med pasta som kommer bli en ny favorit för stressiga dagar. Den goda peston av vitlök, basilika, ost, nötter och olja blandar du med pastan före du serverar som den är eller med strimlad skinka och röd paprika.

Här är mitt bästa recept:

  • 300 g pasta, gärna linguine
  • 2 dl riven parmesan
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl rostade valnötter
  • 1 kruka färsk basilika
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk vatten
  • salt
  • peppar

Gör så här:

  • Skala vitlöksklyftorna. Repa bladen från basilikan.
  • Lägg vitlök, basilika, ost, nötter och salt i en matberedare. Kör tills allt är finfördelat. Allt kan också hackas fint med kniv. Tillsätt oljan, lite i taget, under omrörning eller medan maskinen är på. Rör i vattnet. Smaka av med svartpeppar och eventuellt mer salt.
  • Koka pastan enligt anvisning på förpackningen och blanda den med ev med strimlad rökt skinka och strimlad röd paprika.