Överlägg

Förvara mat

Förvara rätt!

Det är viktigt att se till att maten förvaras rätt. I annat fall kan den förstöras och viss mat kan till och med vara farlig att äta ifall den förvaras fel. I hemmet förvaras maten vanligen i köket i kyl, frys, skafferi eller liknande men maten kan även förvaras i en jordkällare. Desto kallare maten förvaras desto längre håller den. Det är viktigt att lägga in kött och fisk så snabbt som möjligt i kylskåpet och gärna i den kallaste delen. Dessa varor går även bra att frysa eftersom bakterier inte växer i frysen. Ju magrare köttet eller fisken är desto längre kan de förvaras i frysen och behålla samma goda smak.

Vad ska vara vart?

Även mejeriprodukter som mjölk, ost och smör ska förvaras i kylskåpet. Vissa frukter ska förvaras i kylskåpet medan andra som exempelvis ananas och banan lätt får köldskador och bäst förvaras i rumstemperatur. Potatis är en ömtålig vara som bör förvaras mörkt eftersom det giftiga ämnet solanin bildas om potatisen utsätts för ljus under längre perioder. Bröd och olika torrvaror som ris, pasta och nötter bör förvaras i rumstemperatur och gärna i ett skafferi.

Förvara kött

Det är viktigt att kött och charkuterier snabbt kommer in i kyl eller frys när man kommer hem från butiken. Kött är en ganska känslig produkt och man brukar ha som tumregel att köttet ska förvaras i max 4 grader i kylskåp och -18 grader fryst. Förvara gärna köttet i en fryspåse eller frys in i täta förvaringsburkar.

Att tänka på när man förvarar kött är att de olika typerna av kött är känsliga på skilda sätt. Köttfärs är en extra känslig råvara, medan helt kött har färre stora ytor där bakterier kan fästa. Då det finns olika typer av kött skiljer det sig på hur länge man kan förvara kött i frysen. Om frysen håller en temperatur på -18 grader håller kött generellt upp till ett år i frysen. För att ha en organiserad kyl och frys kan det vara bra att förvara kött och grönsaker var för sig. Kött är känsligt för jordbakterier och behöver en betydligt lägre temperatur i kylen jämfört med frukt. Det viktigaste att tänka på när man förvarar kött är att frysa in och tina snabbt. På så sätt undviker man skadliga bakterier på bästa sätt.

Förvara mejeriprodukter

Även mejeriprodukter är känsliga kylvaror. Trots att det inte hör till vanligheterna så går det faktiskt att frysa de flesta mejerivaror som finns i butikerna idag. Att förvara mejeriprodukter i frysen är ett smart sätt att motverka matsvinnet.

Mejeriprodukter, som mjölk, fil, yoghurt, grädde, crème fraiche och bordsmargarin, ska förvaras i kylskåp. Hur länge de håller beror på temperaturen – ju kallare de förvaras desto längre håller de. Mjölk som stått i kylen håller därför ofta betydligt längre än till bäst före-dag, medan mjölk som stått framme i rumstemperatur i flera timmar kan bli dålig före bäst före-dag. Lämna därför inte mjölken framme utan ställ tillbaka den i kylen så fort du har ätit klart. Och lukta och smaka alltid på mjölk och andra mejeriprodukter innan du slänger dem – smakar de bra är det ingen fara att äta även om datumet har passerats.

Mjölk, grädde och matfetter kan också frysas in om de inte går åt i tid. Fryst grädde kan inte vispas men går utmärkt att använda i matlagning.

Ost håller länge i kylskåp men går också att frysa in, även om den då blir smulig. Tråkiga ostkanter är bra att riva och frysa in till framtida gratänger och pajer.