Överlägg

Grönsaker

Information om grönsaker

Grönsaker är en grupp livsmedel som har sitt ursprung i växtriket. Till skillnad från frukter finns det ingen vetenskaplig definition gällande grönsaker. Rötter, blad, stammar samt vissa frukter kan benämnas som grönsaker. Frukter som även anses vara grönsaker är bland annat tomater, aubergine samt squash. Många gånger delas grönsaker in i grupper efter hur de växer exempelvis bladgrönsaker, rotgrönsaker samt frögrönsaker.

Olika typer av grönsaker

Odla grönsaker

Grönsaker odlas på olika sätt beroende på vilken grönsak som det rör sig om. Även klimatet spelar in då det inte alltid går att odla utomhus i länder med kyligt klimat. Exempelvis odlas vanligen tomat, paprika och melon i växthus eftersom de behöver mycket värme. I varmare klimat är det vanligt att man först odlar grönsakerna i växthus för att sedan plantera ut dem på våren vilket gör att skörden infaller tidigare. Grönsaker i allt från små privata odlingar till stora automatiserade grönsaksland. För att motverka ohyra är det vanligt att man använder sig av olika bekämpningsmedel så att odlingen inte ska förstöras.

Grönsakers näringsämnen

Det är nyttigt att äta grönsaker eftersom de innehåller flera olika näringsämnen. De är rika på vitaminer, mineraler samt proteiner vilket har bidragit till att grönsaker har blivit en viktig del av kostcirkeln. Några av de grönsaker som konsumeras mest i Sverige är morötter, sallad, tomat och gurka. De kan bland annat användas i grönsaksröror, sallader, juicer, rostas, kokas, stekas eller helt enkelt ätas som de är.

Rotfrukter

Rotfrukter eller rotsaker som de även kallas är en typ av grönsak i form av hela rötter, rotknölar eller stamknölar och används som livsmedel. Alla rotfrukter utgör en väldigt viktig del i vår svenska husmanskost. De är näringsrika och har ett högt innehåll av vitaminer, mineraler och kostfibrer. Det positiva med rotfrukter är att de är otroligt användbara, nyttiga och billiga. Nackdelen med rotfrukter är att de är känsliga för mögel och röta, att kvaliteten ofta är beroende av säsong och att de ofta kräver lång tillagningstid.

Vanliga rotfrukter är potatis, morötter, palsternacka och kålrot. Potatis är en rotfrukt som egentligen är en stamknöl och är en viktig basföda i Sverige. Morot är en populär rotfrukt som vanligen är orange. Men det finns även gula, vita och röda morötter. Till formen är moroten konisk, cylindrisk eller rund. Morot innehåller gott om betakaroten och A-vitamin som är viktig för människans hälsa.