Överlägg

Bröd

Brödets innehåll

Bröd är ett slags livsmedel som bakas av mjöl samt vätska tillsammans med tilläggsingredienser av olika slag. Många gånger tillsätts olika jäsmedel för att brödet ska kunna jäsa och därmed bli luftigare. Bröd kan smaksättas med med torkad frukt, kryddor, nötter eller frön. När de olika ingredienserna har rörts ihop knådas de till en deg och bakas därefter i ugn eller ångas, friteras eller steks.

För glutenintoleranta personer finns det bröd som är glutenfritt och då är gjort på exempelvis ris- eller majsmjöl istället för det traditionella vete- eller rågmjölet. I bröd finns det flera nödvändiga näringsämnen och de grövre bröden innehåller mycket fiber. Bröd som är fiberrika mättar betydligt bättre än det ljusa brödet.

Olika typer av bröd

Brödets historia

Historiskt sätt har bröd alltid varit en central del av människans basföda över hela världen. Brödet har även varit betydelsefullt inom flera religioner och brödets historia sträcker sig till ungefär år 8000-6000 f. Kr då brödet var en vidareutveckling av gröten. På den tiden krossades sädeskorn som sedan blandades med vatten till en smet som tillagades på en stenhäll eller på glöd. Idag köper majoriteten av alla svenskar färdigbakat bröd i butiken istället för att baka själva.

Brödkultur

Brödet en betydelsefull del av nattvarden i protestantiska kyrkor där det mottas i form av oblat. I Europa ser brödkulturen olika ut beroende på vilket land som man befinner sig i. I de östra och norra delarna konsumeras det mycket rågbröd medan man i de västra och södra delarna av Europa nästan enbart äter vitt bröd.

Surdegsbröd

Få bröd är så goda och smakrika som surdegsbrödet! Att baka surdegsbröd är både tidskrävande och svårt, men så värt besväret! Det är luftigt, gott och smakrikt. Sätt grunden till din surdeg med lite rågmjöl, jäst och vatten. Låt sedan stå över natten i en djup bunke med en duk över. När brödet jäst klart ska det knådas mycket grundligt för att sedan bakas ut och gräddas i en ugn med mycket varm temperatur.

Surdegsbröd har använts i tusentals år och kommer ursprungligen från Finland. Brödet är mycket hälsosamt då det består av levande jäst och mjölksyrabakterier. Surdegsbrödet har på sista tiden blivit väldigt populärt på grund av dess goda smak, dess näringsrika innehåll att det är en mycket användbar råvara som går att variera i oändlighet. Surdeg används framförallt till att baka olika bröd, men den senaste tiden har det blivit mycket trendigt att baka surdegspizza. Surdeg ger brödet smak, textur och karaktär. Och användningsområdet är enormt, det är lika gott att äta en rostad surdegsmacka med ost och groddar som att baka en surdegspizza med kronärtskockor och getost. Det är bara du som bestämmer begränsningarna!

Stenugnsbakat bröd

Stenugnsbakat bröd har avnjutits i generationer och bakas enligt gammal tradition i en stenugn i mycket hög temperatur. Ugnen värms upp mycket långsamt tills det når upp till nästan 300 grader. Att baka stenugnsbakat bröd är ett hantverk och en gammal konst. Och det är faktiskt svårare än man kan tro! Det tar ett tag innan man har lärt sig alla knep för att få till det perfekta brödet! Brödet får en mycket god smak med grov textur och nötig karaktär. Kolla gärna in mina recept på mitt godaste surdegsbröd i bloggen.